Evil wall

Evil wall by photographer Hans Wessberg
Evil wall, a photo by photographer Hans Wessberg on Flickr.

Ingenting är gratis här i livet, “there is no such thing as a free lunch” som Milton Friedman en gång uttryckte det. Men ibland glimtar det till 🙂 En del bilder lägger jag ut på Flickr med CC-licens. Det betyder att bilderna är fria att använda, utan ersättning till upphovsmannen. Det enda som krävs är att man anger vem som är upphovsman till verket. Man får bearbeta och redigera hur man vill och också använda bilderna till vad man vill, även till kommersiella ändamål. Det finns massor med bilder som är tillgängliga med CC-licenser. Enklast är att använda CC Search. Det finns ingen som helst anledning att “högerklicka” och ta risken att upphovsmannen hör av av sig, oftast via en faktura som är dubblad med 100% för intrånget i upphovsrätt. Oftast får vi faktiskt rätt när vi driver in pengarna via domstol. Upphovsmannen har oftast en stark position, det är svårt att neka till intrånget om det finns en skärmdump, eller tryckt material som belägg. När det gäller publiceringar på internet så är det idag väldigt enkelt att hitta stulna bilder. Det finns flera mycket effektiva verktyg, “Search by Image” är ett mycket användbart tillägg i webbläsare som t.ex. Firefox.

Dagen tips är: Sno inte andras bilder, ta det som är gratis istället. Den enda nackdelen med CC är att andra kan ha valt samma bild som du själv. Vill du ha en bild exklusivt, så får du köpa antingen köpa den av en bildbyrå, låta en fotograf ta den, med exklusiv användarrätt (det är en vanlig avtalsfråga mellan dig och fotografen), eller ta bilden själv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.