Stora altanen

Altan by photographer Hans Wessberg
Altan, a photo by photographer Hans Wessberg on Flickr.

Stora altanen i Villa Skogshyddan. Huset har stått öde i många år, men är trots detta i ett förvånansvärt bra skick. Man byggde ordentligt förr! Huset ligger i området Petersvik utanför Sundsvall. En idyll med patriciervillor, många med en lång och intressant historia från Träpatronernas tid. Detta unika kulturarv har nu Sundsvalls kommun bestämt sig för att jämna med marken, för att istället anlägga en gigantisk containerhamn. Denna är främst avsedd för att hantera SCA:s ökade (?) produktion av papper och massa. Hela projektet bygger på en industriromantik som sedan länge har tappat sin konkurrenskraft i Sverige. Det är ju knappast på det viset att pappersbruken i Sverige blir fler, inte heller producerar dessa mer. Tvärtom, det är en sakta tynande näring som har sina guldår bakom sig.

Istället finns det en stor efterfrågan på närhet till havet, rekreation och naturnära boende. Dagens bostadsköpare är ofta intresserade av att lägga en en hel del på sitt boende och Petersvik är ett ett fantastiskt område att utveckla med både bostadsrätter, villor, parkområden och bryggor. Men icke så, en containerhamn för miljardbelopp, med en minst sagt industriell osäkerhet som bas, är det som industriromantikerna vill satsa på. Heltokigt.

Många har engagerat sig mot dessa planer och det finns en mycket aktiv aktionsgrupp mot de övergrepp som nu sker på detta unika kulturarv, men också på enskilda boende i området som man i praktiken gjort rättslösa. Engagera dig gärna du också, här finns länken till “Rädda Petersvik undan rivning“. Där kan du också se många fler bilder från denna fantastiska kulturmiljö.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.