Görvik

Görvik by photographer Hans Wessberg
Görvik, a photo by photographer Hans Wessberg on Flickr.

Mitt eget lilla favoritställe, Görvik utanför Halmstad. Att bilden blev så ”dålig” beror på att jag tagit den med ett gammalt Minolta MD 50 mm objektiv. Med en adapter som passar till min Canon. Tyvärr fungerande den inte så bra som utlovat , det hade kanske varit att begära för mycket. Objektivet är alldeles för mjuktecknande och har egentligen inte någon absolut skärpa någonstans. Bländar man ner till bländare 8 fungerar det skapligt, men det blir ju lite tråkigt att ta alla sina bilder på bländare 8 🙂 . Den här blev så dålig att den blev bra, en riktig favoritbild. I den dåliga fokuseringen och oskärpan så är det så att himmel och hav nästan smälter samman.

Att det inte fungerar så bra är egentligen inte så konstigt. Den gamla analoga filmen, särskilt diafilmen var väldigt kontrastrik. Objektivtillverkarna gjorde därför optik som var mjuktecknande för att kompensera filmens hårda kontrast. Idag, när vi använder digitala kamerasensorer är förhållandet det motsatta. Den digitala sensorn har svårt med kontraster, det märks kanske mest på en äldre digitalkameror med ganska urvattnade bilder och mycket brus. Men även nyare kameror är ”mjuka” jämfört med den gamla diafilmen. Dagens objektivtillverkare har därför det motsatta problemet, de måste nu göra skarptecknande objektiv för att kompensera den digitala sensorn.

Får se om jag testar tvärtom, klämmer på ett nytt skarpteckande objektiv på en gammal kamera med diafilm. Bör ju bli bra sting i bilderna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.