Turisthotellet

Klassiska Turisthotellet på Marstrand som stått öde i många år. Tyvärr en omöjlighet att ta sig in i byggnaden. Kanske lika bra det, det lär vara så genomruttna golv att det inte går att ta sig fram i lokalerna längre. Men nu kanske det äntligen är något på gång när det gäller det gamla Turisthotellet. Fastighetsägaren har för avsikt att ersätta hotellet med bl.a lägenheter. Tanken är att den nuvarande, typiska fasaden skall vara kvar, medan innanmätet blir helt nytt. Projektet presenteras här.

Det är bra att det nu äntligen händer något. I det här fallet har tyvärr den lilla men högljudda grupp av bevarandeivrare som fördröjt projektet lett till mer skada än nytta. En omfattning av förfallet finns här, det är inga vackra bilder.

Tyvärr blir  det så ibland, eller som Jan Jörnmark formulerade sig i opinionsfrågan runt Turisthotellet, ”Problemet med många bevarandeopinioner ligger nog ofta i att man inte har en rimlig uppfattning om hur långt avståndet är mellan nostalgiska drömmar om det som en gång var och den långsamt bortruttnande verkligheten”.

Under nästa år (2014) räknar man med att en ny detaljplan skall vara klar och då kan också denna Marstrands fula ankunge äntligen få gå igenom sin omvandling till svan. Det är Marstrand värt. Även om den kungliga glansen på ön falnat sedan många år, så är det fortfarande en av västkustens absoluta pärlor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.