Carlstens fästning

Mäktiga Carlstens Fästning som tronar längst upp på Marstrand. Fästningen började byggas redan 1658 då Marstrand föll i svenska händer. Marstrand var viktigt, eftersom vattnet sällan frös till is här och den västsvenska flottan stationerades på ön. Fästningsbygget sköttes till stor del av fångar, den mest berömde av dessa var “Lasse-Maja”. Först år 1860, alltså drygt 200 år efter byggstarten rapporterades fästningen vara färdigbyggd. Då hade den vid två tillfällen fallit i fiendens händer, 1677 intogs fästningen av den danske ståthållaren Gyldenlöwe och 1719 erövrade den norske amiralen Tordenskjold fästningen.

Idag är det lugnare runt fästningen, så lugnt att den kan användas som bollfångare för ortens ungdomar när dessa tränar fotboll. Fästningen är även hotell och och en mycket populär konferensanläggning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.