Hotel Knaust, Marmortrappan

Den magnifika marmortrappan på Hotel Knaust i Sundsvall. Ingen helt enkel bild att ta. Trappan är verkligen gigantisk, särskilt på bredden. Tyvärr är inte resten av hotellobbyn av samma gigantiska format, bara några meter efter trappan är entrén. För en gångs skull full vidvinkel för att få med hela trappan, jag fick dessutom luta lite på kameran för att få med valvet. Lyckligtvis gick det bra utan alltför många konstigheter, att använda så extrem vidvinkel kan ge väldigt konstiga förskjutningar i motivet. Nu är hela trappan i mitten, så den klarar sig bra.

Nästa problem är det ojämna ljuset. Jag har extraherat detaljerna, dels för att jämna ut ljuset, men också för att få fram detaljerna i marmorgolvet. Dessutom har jag valt att behålla den varma gultonen som glödlamporna ger. Normalt sett så tar jag bort gultonen när jag senare gör vitbalanseringen, men i det här fallet lät jag den vara kvar. Anledningen är enkel: Det ser ut så här. Det är meningen att det skall vara ett varmt välkomnande när man kommer till hotellet. Det vore synd att ta bort den atmosfären med ett kritvitt tak och rent dagsljus.

Det var en hel del trixande innan bilden satt, bl.a fick jag byta kamera. Då hade jag inte så extrem vidvinkel till den kamera jag brukar använda. Bilden är tagen med reserven, Canon 40D och ett Sigma 10-20mm.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.